Gunung Olympus Adalah Gunung Tertinggi Dalam Sistem Suria Kita


Gunung Everest dalam bahasa kasar boleh kata jaguh kampung jer. Jadi juara kalau banding dengan gunung-gunung lain di Bumi. Tetapi apabila dipertanding dalam Sistem Suria, Gunung Everest tak masuk Top Ten pun. Setakat ini, rekod gunung paling tinggi di sistem suria dipegang Gunung Olympus di planet Marikh.

Memang tinggi. Lebih kurang 22 kilometer, mudah kata 2.5 kali ganda lagi tinggi daripada Gunung Everest. Tetapi kena faham juga. Olympus bukan setakat tinggi. Gunung ini SANGAT BESAR. Punyalah besar sampai kalau korang berdiri di puncak, korang takkan tahu korang sedang berdiri di atas gunung.

Tak faham? Begini. Kita kalau naik gunung-gunung Malaysia, mesti boleh nampak kawasan kaki gunung kan? Macam berdiri di puncak Gunung Jerai, pasti nampak pantai, padi, jalan raya, bangunan dan sebagainya. Kalau berdiri di puncak Gunung Everest, kita masih boleh nampak kawasan kaki gunung.

Tetapi kalau berdiri di puncak Gunung Olympus, kawasan kaki gunung takkan kelihatan. Semua benda yang korang nampak adalah gunung tu sendiri. Kerana diameternya terlalu besar untuk dihamparkan planet tersebut. Besar mana? Daripada Perlis sampai Melaka – lebih kurang 624 kilometer!

Oleh: Ahmad Faezal